Ανοίγουν εκ νέου οι φάκελοι των ανέλεγκτων υποθέσεων
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων θα περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Την ίδια ώρα όμως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατηθεί η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες όφειλες και να προβλέπει έως και 60 δόσεις για όλους του υπόχρεους, που θα μπορούν να ενταχθούν χωρίς να υπάρχει πλαφόν στο ύψος των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό real ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συνοπτικούς ελέγχους, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και στο στόχαστρο θα τεθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ανέλεγκτες χρήσεις η οποίες δεν περαιώθηκαν.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που προσδιορίζονται σε σχετική εγκύκλιο που έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών οι έλεγχοι θα γίνονται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες:
— έχουν σημειωθεί σημαντικές φορολογικές παραβάσεις κατά το παρελθόν
— δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων
— η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας εμφανίζει μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας
— υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές
–έχει δηλωθεί στο παρελθόν απώλεια βιβλίων και στοιχείων
— επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν διαθέτουν σημαντικά αποθέματα ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δηλώσει υψηλές δαπάνες
— τα καθαρά κέρδη δεν έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προβλεπόμενου συντελεστή καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός τους
— παρατηρείται αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, «θα αξιοποιηθεί εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν συνοπτικοί έλεγχοι, ώστε να εισπράξουμε, εφέτος, φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις. Τα κριτήρια θα είναι εκείνα που χρησιμοποιούν οι ορκωτοί λογιστές για να εκδώσουν φορολογικά πιστοποιητικά. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν πληρώσει παλιούς φόρους καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία».
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει και αυστηρότερες ποινές σε όσους πραγματοποιούν εκ προθέσεως φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους. Και όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, η ποινική δίωξη δεν θα σταματά με το συμβιβασμό.
Στο αντίποδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για να τεθεί σε ισχύ από το 2013 συνολική ρύθμιση, βάσει δόσεων, για όλες τις οφειλές ή τους φόρους που επιβαρύνουν τους πολίτες. «Υπάρχει μία σύγχυση και μια ανομοιογένεια στο καθεστώς των δόσεων. Θα πρέπει να εφαρμοστεί πλέον μ'Α ένα τρόπο ενιαίο» τόνισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε πως η ρύθμιση αυτή θα αφορά πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ενώ πιθανόν να υπάρξει και η δυνατότητα πολύ χαμηλών δόσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ισχύουσα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να προβλέπει πληρωμή των οφειλών σε 60 δόσεις για όλους του φορολογούμενους, ενώ είναι πιθανό να καταργηθούν και τα πλαφόν των οφειλών (75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και 10.000 για τα φυσικά) που μπορούν να ρυθμιστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη υπάρχει και σχέδιο για να εξαιρεθεί η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για κάποιο πολύ ακριβό ακίνητο.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και ένα νέο σύστημα για την έκδοση και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ. Ο φορολογούμενος θα παίρνει το ειδοποιητήριο από το taxisnet θα πηγαίνει στην τράπεζα και θα πληρώνει το τέλος και θα κρατά την απόδειξη για να αποδεικνύει ότι πλήρωσε. Θα καταργηθεί δηλαδή το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας.
Πηγή: EXPRESS.GR